Ernst Billgren sushima.net

Ernst Billgren

En av vår tids stora älskade konstnärer är Ernst Billgren. Med sin faiblesse för det mångfacetterade, för utforskandet av rummets mystik, fundersamt berikat av diverse djurs närvaro, kan vi glädjas åt konst, konstutställningar och konst till salu i sällan skådad dignitet och fantasifullhet..

Ernst Billgren ständigt med nya ringlandes projekt från sin högtrycks arbetande inspirations källa, står stadigt i sin atelje´ på Östermalm med båda fötterna på nya möjligheter.

Alla slags konstformer provar han och vad han än ger sig in på, är succen ett faktum.
Möbelkonst, måla på bilar, mosaik i måleri och skulptur, glasskulpturer och enorma bronsverk tillhör några av de glädje pilar han skickar ut i samtiden.

Konsten i Ernst källa flödar ständigt och flödar verkligen i massmediala samanhang av sällan skådat slag. Ernst älskar att ständigt vinna, berättar hans vän Carl Johan de Geer i den av honom skrivna biografin över konstnären Ernst Billgren, utgivet på Albert Bonniers förlag.

Han beskriver enligt min tolkning Ernst Billgren som en hög- intelligent arbetsnarkoman med en ständig längtan efter expansion av livets förklaringsmodeller.

I biografin beskrivs olika situationer som ständigt verkar uppstå ur ett oskrivet manus. Att det i en aldrig sinande ström beställs saker, saker som ännu aldrig förr gjorts …. jättelika målningar..  speciella engagemang för  olika stora konsthallar.. till exempel för  Konsthallen i Lund ..eller till Färgfabriken  i Stockholm .Detta som jag känner det sker utifrån en längtan kring Ernst Billgrens kapacitet att  vilja skapa stora nya projekt i ett aldrig sinande flöde. Det är som att slumpen, impulsen styr konstnärskapets utveckling ur sin egen längtan efter expansion.

Carl Johan de Geer skriver att Ernst bara säger ja och att han ständigt ljuger om att” det är på gång”, ”nästan klart” ofta utan att han inte ens börjat projekten. Men min tolkning är, att det är detta, som är en av Ernst storheter och framgångshemlighet. Att konstnärsjälens eld ständigt brinner av en rörelse som kommer utifrån en icke planerad längtan att produktionen ska förlösas ur hans extas för skapandeformerna och alla dess oändliga möjligheter. I detta låtsas han att det är i gång en rörelse som vi inte kan se än. Kanske är konstverket fött innan det ens finns. Som att avtrycket redan börjar i och med att en vilja uttrycks. Att det redan då är skapat. Osynligt men väl där ändå.

När vi kallar på hans mystik, så svarar han med koncentration och villighet, med sin enorma kapacitet att producera utifrån glöd och längtan. Intet är främmande för Ernst Billgren. Att massproducera hötorgskonst under tidspress i offentlighetens ljus, att för Färgfabriken snabb producera 7 kortfilmer. Att klä 1000 kvm med sin skapelsekrona är naturligt för konstflödaren i honom.

Utställningen på Liljevalchs år 2000 var en uppvisning i mångfald. Förundrad virrade jag runt och lät mig inspireras. Av och till morsar jag på Ernst på någon av de vegetariska  restauranger som vi båda äter lunch på.  Dessa är till exempel Organic Green  på Rehnsgatan, Chutney på Katarina Bangata , Seychmus på Varvsgatan , Govindas vid Fridhemsplan eller Hermans gröna på  Fjällgatan. Ernst Billgren är alltid lika stark i sin integritet och ändå  mycket  vänlig på samma gång.

Som inspiratör är  mannen i den röda läderjackan en färgklick i Sveriges samtid, en förebild i mångfald och proffsig marknadsföringsteknik.

Författare, Filmare ,Skulptör, Producent, Innovatör och Provokatör.
Inget är omöjligt. Precis som det ska vara.

Med glada steg ser jag honom för min inre bild klampa omkring i sin till bristningsgränsen fyllda atelje. Jag ser Ernst trampa över dukar på golvet med utsprutade färgtuber, diverse penslar och verktyg i en till synes röra men som egentligen är,  som jag tror, är just  Ernst själv – en osynlig struktur bakom en till för oss ” vanliga” icke begripbar röd tråd , där egentligen en knivskarp arbetsdisciplin  mörkläggs av en leende dimma av förvirring över en storhet vi inte fullt  förstår. Men dock  anar.


Tillbaka till Konst infoTillbaka till Konstnär sidan

 

 

Önskar du information om nästa konstutställning går det bra att beställa det kostnadsfritt via e-post genom att klicka här.
Om du inte kan bärga dig till min nästa utställning finns det säkert ett passande verk på min sida med konst till salu.
Poesi hittar du här på min sida om Poesi.

Konst länkar:
Moderna museet
Bukowski auktioner
Vedic art
information
National museum

Musik:
Madonna
Happy Puppy

Berömda konstnärer
Leonardo Da Vinci
Ernst Billgren
Anders Zorn

Författare:
Astrid Lindgren
Tomas Tranströmer

Galleri länkar:
Liljevalchs Konsthall
Galleri Lars Boman

Kultur länkar:
Forum
Operan
Dramaten
Stadsteatern
Konserthuset
Berwaldhallen
Dansens Hus

Håll dig uppdaterad med det Stockholms rika kulturutbud genom nyhetsbrev.

vedic-art-kurs-bilder1


Kostnadsfritt nyhetsbrev via e-post från Kungliga Operan.

 

vedic-art-kurs-bilder1

Kostnadsfritt nyhetsbrev via e-post från Dramaten.

 

vedic-art-kurs-bilder1


Kostnadsfritt nyhetsbrev via e-post från Berwaldhallen.

 

vedic-art-kurs-bilder1


Kostnadsfritt nyhetsbrev via e-post från Konserthuset.

 

vedic-art-kurs-bilder1


Kostnadsfritt nyhetsbrev via e-post från Dansens Hus.

 

vedic-art-kurs-bilder1


Kostnadsfritt nyhetsbrev via e-post från Stadsteatern .

 

 

© 2004-2007 Sushima.se Hit Counter visitors