Da Vinci sushima.net

Da Vinci

Leonardo Da Vinci (1452-1519) levde och verkade i renässansens Italien. Vid 12 års ålder flyttar familjen till Florens, där hans konstnärliga skolning startar som elev till flera olika skulptörer och konstnärer.

I trettio års-åldern flyttar han till Milano där han tar stor del av olika civila ingenjörs- och militär projekt Detta formar och leder honom djupare in i hans enorma mångfald av geniala uppfinningar och tankar för samtiden. Han har uttalat sig om att han ansåg måleri vara den bästa och mest kompletta formen för att skapa en sann illusion av den riktiga, naturliga världen (ibid Art History Marilyn Stokstad s 683)

Som skapare av två av världens mest berömda konstverk, ”MonaLisa(Louvren i Paris) och ”Den sista måltiden” (väggmålning i St:a Mariaklostret delle Grazie  i Milano) , framstår Leonardo da Vinci  i ett ljus av förundran och respekt.

Med insikt om att han under hela sitt liv var oerhört fascinerad av teknik och utvecklingens möjligheter för människan framstår han som unik i sin kombination av kreativt skapande och teknisk intelligens. Hans framsynthet och uppfinningsrikedom på teknikens områden i kombination av den renhet och ändå komplexitet som han frambringar i sitt måleri, är av en sådan särart att hans like i mitt tycke, inte finns någonstans i hela världshistorien För mig som konstnär som uppfattar skapandet som en gåva av skapelsen att förmedla till världen,upplever jag Leonardo da Vinci som en absolut fulländad ”kanal” för kärlekens högsta väsen.

Att som i ”Sista måltiden”( målat1495-1498) så skickligt förena en av historiens viktigaste händelser med en sublim expression av mänskligt psyke är en manifestation av stor dignitet. Verket bär vid beskådande upp en relationskomplexitet, en spänning och en rent mänsklig  undervisning, genom symboliskt formade vinklar, via det ljus och mörker som ger dynamik och fördjupning respektive belyser de olika lärjungarnas situationer, handlingar och kanske även underliggande tankar. Själva skickligheten i avbildandet är i mitt tycke naturligtvis fantastiskt men ändå underställt den absoluta själsliga tolkningen av ett stycke mänskligt historia knutet till den religiösa myten.

”Mona Lisa” målar Leonardo da Vinci mellan 1503 -1506.  Den förhållandevis lilla oljemålningen (76.8 cm x 53.3 cm) har med sitt karismatiska uttryck för mystik förundrat och lockat människans fantasi till diverse tolkningar. Leonardo som behöll målningen hela sitt liv har avbildat 24 åriga Lisa Gherardini del Giocondo, hustrun till en välbesutten köpman i Florens. Målningens mystik har många aspekter och lager på lager av djup inbjudandes till intressanta  tolkningar. Frågan föds i det dubbelbottnade leendet, i ögonens speciella blick som följer iakttagaren runt i rörelsen. Mystiken ligger även i det trolska landskapet, i vilken kvinnans  fysiskaoch själsliga varande här  vilar.

Min personliga reflektion är att vi här bereds en aspekt av ”Världsmodern,” en tolkning av ”Gudinnan” . Att denna tolkning så har tagit plats inne i denna målning, inne i Mona Lisa, i urkvinnan. Hon är både moderlig och förförisk, tillgänglig och otillgänglig på samma gång.

I hennes blick ligger värme, närhet och ändå är hon absolut onåbar, oantastlig. Är det inte detta som kvinnans djupaste väsen handlar om. Kvinnans djupaste aspekt i både man och kvinna, där varandet, grunden för mänsklig existens ligger i själva bevarandet av hemligheten om livets uppkomst och längtan.

Mystiker och sökare har i alla tider försökt förstå livets mening och uppkomst. En del som anses ha nått ”upplysning” har förmedlat att de verkligen  har förstått, upplevt själva existensens grundvillkor eller ”sanning”. Denna resa har antagits av många men slutförts av få . Min uppfattning är att i Mona Lisa med sitt leende, sin blick och situation, har  synligskapat en faktisk reell själ i ständig nutid, varvid på en undermedveten nivå, lockelsen att anträda resan mot hemligheten om livets stora gåta, klickar in som ett automatiskt  ja i betraktaren.

 

 

Tillbaka till Konst infoTillbaka till Konstnär sidan

 

 

Önskar du information om nästa konstutställning går det bra att beställa det kostnadsfritt via e-post genom att klicka här.
Om du inte kan bärga dig till min nästa utställning finns det säkert ett passande verk på min sida med konst till salu.
Poesi hittar du här på min sida om Poesi.

Konst länkar:
Moderna museet
Bukowski auktioner
Vedic art
information
National museum

Musik:
Madonna
Happy Puppy

Berömda konstnärer
Leonardo Da Vinci
Ernst Billgren
Anders Zorn

Författare:
Astrid Lindgren
Tomas Tranströmer

Galleri länkar:
Liljevalchs Konsthall
Galleri Lars Boman

Kultur länkar:
Forum
Operan
Dramaten
Stadsteatern
Konserthuset
Berwaldhallen
Dansens Hus

 

 

 

© 2004-2007 Sushima.se Hit Counter visitors