Anders Zorn sushima.net

Anders Zorn

Porträttmålaren, Konstnären Anders Zorn (1860-1920) föddes och hade sin uppväxt i Mora i Dalarna . Efter studier på Konst akademiens principskola i Stockholm bosatte han sig i London 1881. Efter omfattande resor i Europa flyttar han till Paris där han tar steget över från akvarell som uttrycksmedel till att nu arbeta i olja.

Redan i Stockholm fick han sälja sina akvareller, men nu börjar han även att sälja sina oljor internationellt. Han ställer ut i Tyskland och i USA, dit han om och om igen återvänder på regelrätta turnéer som porträttmålare.

Den internationella karriären till trots återvänder Zorn till Sverige på somrarna och då särskilt till Dalarö utanför Stockholm. Det är där han börjar måla nakna kvinnor ute i naturen, det motiv som senare skulle bli det mest framträdande i hans produktion: "Ibid - Från Skandinaviska paletter”, Åmells katalog  no 16 1989.

1896 återvände Zorn till utgångspunkten och bosatte återigen sig i sin barndoms Mora. Där blev hans hem senare ett museum, både över honom själv men också över hans omfattande produktion. Mora blev hans fasta punkt resten av hans liv även om han fortsatte med många utlandsresor.

Anders Zorn fascinerar och trollbinder med sina skarpa iakttagelser av människans väsen, och i synnerhet av kvinnan.

Det lyser om hans ”kvinnorum”. Över målningarna skimrar en lust av skönhet och värme. I min uppfattning vill man vara där inne i målningen och skimra med. Jag ser en porträttör som älskar kvinnan och skönheten i mänskligt väsen som sådant.

Att han är en av de största är självklart  så  berikande för mänskligheten och för den svenska stolta folksjälen i synnerhet.

 

 

Tillbaka till Konst infoTillbaka till Konstnär sidan

 

 

Önskar du information om nästa konstutställning går det bra att beställa det kostnadsfritt via e-post genom att klicka här.
Om du inte kan bärga dig till min nästa utställning finns det säkert ett passande verk på min sida med konst till salu.
Poesi hittar du här på min sida om Poesi.

Konst länkar:
Moderna museet
Bukowski auktioner
Vedic art
information
National museum

Musik:
Madonna
Happy Puppy

Berömda konstnärer
Leonardo Da Vinci
Ernst Billgren
Anders Zorn

Författare:
Astrid Lindgren
Tomas Tranströmer

Galleri länkar:
Liljevalchs Konsthall
Galleri Lars Boman

Kultur länkar:
Forum
Operan
Dramaten
Stadsteatern
Konserthuset
Berwaldhallen
Dansens Hus

 

 

© 2004-2007 Sushima.se Hit Counter visitors